ZAOSTROG – ŠTO VIDJETI?

SKYWALK

Nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info – centar, na visini od 1228 metara nad morem

Javna ustanova Park prirode Biokovo trenutačno provodi projekt naziva ‘Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo’, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. s partnerima Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS. Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose oko 27 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera. Projekt je započeo s provedbom u studenom 2016. godine, a sastoji se od 12 projektnih elemenata kojima će se povećati obrazovni kapacitet posjetitelja PP Biokovo razvojem novih edukacijskih programa i sadržaja, povećati atraktivnost prirodne baštine parka i povećanje broja posjetitelja ulaganjem u infrastrukturu i sadržaje.
Najupečatljiviji i najsloženiji dio projekta Novi Adrion svakako je izgradnja vidikovca u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje nazvanog nebeska šetnica – Skywalk. U izgradnju ove neobične građevine i rekonstrukciju postojećeg vidikovca ulaže se približno osam milijuna kuna. Izgradnja Skywalka jedinstven je primjer povećanja atraktivnosti prirodne lokacije zbog svoje “ekstremne komponente”, a što vodi i povećanju broja posjetitelja. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info – centar, na visini od 1228 metara nad morem gdje vladaju specifični vremenski uvjeti, zbog kojih je gradnja povremeno bila otežana. Izgradnja platforme vidikovca izvodi se kao rekonstrukcija i dogradnja postojećeg vidikovca uz info-centar Ravna vlaška.

Izvor: https://makarska-info.hr/

BAĆINSKA JEZERA

Izaberite najdražu aktivnost za istraživanje jezera: vožnja lađom, biciklom, kajakom ili daskom

Baćinska jezera nalaze se na samo par kilometara od Ploča. Sastoje se od sedam jezera koja su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Osim bioraznolikosti, jezera imaju i bogatu prošlost te je poznato da je na ovom mjestu postojalo staro rimsko naselje Praetoria. Prema legendama, ilirska kaljica Teuta obožavala je jezera te se zato Baćinska jezera nazivaju i ‘biseri kraljice Teute’. Danas su jezera jedno od rijetih mjesta na jadranskoj obali gdje je moguće uživati u miru čak i u srcu turističke sezone. Biciklističko-pješačka staza povezuje šest jezera, a neke od najpopularnijih aktivnosti na jezerima su: panoramski izleti tradicionalnom lađom, kajakarenje i veslanje na dasci.

Izaberite najdražu aktivnost za istraživanje jezera: vožnja lađom, biciklom, kajakom ili daskom. Okupajte se u nekoj od skrivenih uvala i uživajte u zvucima cvrčaka i pjevu ptica. Isprobajte tradicionalne domaće proizvode od smokava u Peračkom blatu. Posjet jezerima završite u nekom od beach barova.

Izvor: https://visitploce.com/hr/pocetna/

BICIKLIZAM

Biciklisti mogu stati i okrijepiti se vodom na dvama planinskim izvorima, u starom Zaostrogu i starom Drveniku

Staza polazi iz Drvenika, s istočnog dijela šetnice u Donjoj Vali asfaltiranom cestom tik uz more kroz Gornju Valu prema Zaostrogu. Nakon 3 km ulazi se u mjesto Zaostrog makadamskom stazom dužine stotinjak metara. U Zaostrogu ruta prolazi tik do Franjevačkog samostana, koji preporučujemo posjetiti, i dalje asfaltiranom cestom uza samo more ide kroz Podacu i Brist uz šljunčane plaže prema Gradcu. U Gradcu se ruta penje asfaltiranim putem prema Biokovu prolazeći kroz maslinike. Na ovom dijelu staze malo je veći uspon te se preporučuje da se biciklisti zastanu odmoriti. Nedugo potom prelazi se na makadamsku cestu koja uz nešto manje uspone vodi kroz stara sela Brist, Podace, Zaostrog i Drvenik koja odišu pučkom dalmatinskom arhitekturom i mnogim povijesnim građevinama i znamenitostima, od kojih je najvažnija fortifikacijska utvrda Gradina, svojedobno najveća utvrda Makarskog primorja. Na ovoj ruti biciklisti mogu stati i okrijepiti se vodom na dvama planinskim izvorima, u starom Zaostrogu i starom Drveniku. Upravo kraj tog izvora opet počinje asfaltirani put koji se spušta prema moru i trajektnom pristaništu.

https://www.youtube.com/watch?v=iJIy7PSLdc0

Izvor: https://makarska-info.hr/

IZLETI BRODOM

Svakodnevni izleti na otoke Hvar (Sućuraj), Korčulu (mjesto Korčula), Bol na Braču, poluotok Pelješac (Duba-Divna-Trpanj), Sućuraj, Jelsu, kao i na noćne panorame Gradac-Drvenik-Gradac sa živom glazbom

Motorni brod “Felun Jedan” organizira svakodnevne izlete na otoke Hvar (Sućuraj), Korčulu (mjesto Korčula), Bol na Braču, poluotok Pelješac (Duba_Divna_Trpanj), Sućuraj, Jelsu, kao i na noćne panorame Gradac-Drvenik-Gradac sa živom glazbom. Brod ima kapacitet od 119 osoba.

Prednosti ovog broda u odnosu na ostale su da svi gosti sjede i mogu jesti za stolom, mogu dobiti kavu, točeno pivo i razna alkoholna i bezalkoholna pića, kvalitetnu ribu, meso s roštilja i pomfrit.

Izvor: https://felun1-gradac.com/index.html